Всесвітній день мігруючих птахів

14 травня у 2022 році припав на Всесвітній день мігруючих птахів

Переважна кількість перелітної та пролітної фауни України зимує у різних куточках Африки. На значущість головної водної артерії Африканського континенту ріки Нил та спекотного Єгипту, у міграції птахів, вказував відомий натураліст і мандрівник позаминулого сторіччя Альфред Брем. Тож нам дуже хотілось на власні очі побачити проліт «наших» птахів у Єгипті у той самий сезон (лютий) коли в цій країні перебував відомий дослідник, але через 170 років.

Тож один із співробітників науково-дослідного відділу регіонального ландшафтного парку «Краматорський» перебуваючи у Єгипті на початку лютого 2022 року зібрав досить цікавий матеріал про орнітофауну цієї країни. Окрім місцевих екзотів вдалось спостерігати і відомі у нашій країні види, які зимували у північній Африці, або на той час вже розпочали міграцію – шуліка чорний (Milvus migrans), підорлик малий (Aquila pomarina), синьошийка (Luscinia svecica), плиска біла (Motacilla alba), вівчарик-ковалик (Phylloscopus collybita).

На сьогодні міграція птахів в Україні вже майже пройшла. Припала вона на нелегкий час. Звісно активні військові дії мали відобразитися на протіканні прольоту птахів. Визначити вплив всіх негативних факторів пов’язаних із війною на значне сезоне явище 2022 року у житті птахів зараз не має можливим. Але в областях України в яких не відбувалось активних боїв, проліт пройшов майже за «графіком». В цьому році дещо запізнився лелека білий (Ciconia ciconia),який з’явився у центральній Україні наприкінці березня – початку квітня. Міграція журавля сірого (Grus grus) спостерігалась у перших числах квітня. Наприкінці березня активно летіли гуски – білолоба (Anser albifrons), сіра (Anser anser) та гуменник (Anser fabalis). У квітні проявляли активність невеличкі співочі птахи, які також повернулись із південних країн – вівчарик-ковалик та вівчарик жовтобровий (Phylloscopus sibilatrix). Вже на місці вивільга (Oriolus oriolus). У природі все йде за планом.