Віртуальна екскурсія «Візит-Центром»: баранчики

Науково-дослідний відділ парку продовжує «віртуальну екскурсію» по вольєрному комплексу РЛП «Краматорський». Сьогодні ми хотіли розповісти Вам про ще одних жуйних парнокопитних тварин, які мешкають у нас.

Камерунська вівця – це порода овець, яка була виведена в Західній Африці. Звідси вона потрапила в інші крани, де успішно розводиться як сільськогосподарська тварина. Так як дана порода походить з теплого регіону, то, на відміну від місцевих європейських (в тому числі українських) порід, не має вовни. Хоча камерунські вівці, як порода адаптовані до жаркого клімату, у нашій місцевості вони досить добре себе почувають і легко переносять зиму (в холодну пору року тварини вкриваються доволі густою шерстю, яка і захищає їх від морозів).

Візуально самці відрізняються від самок наявністю рогів, які з віком ростуть і закручуються в характерну форму спіралі. Також самці мають більш довгу шерсть на шиї, яка особливо гарно помітна взимку.

Вівці – жуйні тварини і мають багатокамерний шлунок. Вони здатні переварювати досить грубі корми. При цьому їх травна система, як і у інших жуйних тварин, направлена на перероблення лише рослинної їжі, тому їм, як і оленям, не можна давати неспецифічні для них корми. Наприклад вживання солодощів чи хліба, особливо, у великій кількості, провокує бродильні процеси, може викликати тимпанію (здуття) рубця (один із шлунків), яке може закінчитися навіть загибеллю тварини. Основою раціону овець є трава та сіно, також вони споживають зерновий корм та овочі. До речі, в Африці місцеві жителі утримують свої стада у напіввільних умовах, тварини перекочовують з ділянки на ділянку у пошуках корму під певним контролем людини (цікаво, що при цьому в Африці історично нерозвинене утримання пастуших собак, а їх функції, у тому числі збивання стад худоби, приганяння відбившихся особин та таке подібне, вимушені виконувати самі пастухи та їх діти. Це й є передумовою для очевидного домінування вихідців з певних регіонів Африки у бігових видах спорту – на них діє самий натуральний «природний відбір» з дитинства).

У сільському господарстві камерунська вівця популярна через те, що досить швидко розмножується, уже в 5 – 6 місяців тварини досягають статевої зрілості. Самка народжує одного – двох ягнят. Камерунські вівці при сумісному утриманні з іншими породами овець легко з ними схрещуються утворюючи досить цікаві гібриди.

Камерунських овець часто утримують в зоопарках та контактних зоокуточках через їх красивий, декоративний вигляд та лагідний характер, такі вівці досить швидко приручаються до людини.

Камерунських овець досить часто плутають з козами, можливо це викликано саме відсутністю у них вовни, яка є типовою для місцевих овець. Насправді, існує така порода «камерунська карликова коза». Це невелика тварина, яку також часто можна побачити у зоопарках, через їх невеликий розмір таких кіз часто утримують як домашніх улюбленців. Але візуально камерунська вівця та камерунська коза зовсім не схожі, адже це різні тварини, хоч і відносяться до однієї родини – Порожнисторогі або Бикові (Bovidae).