Розпочалася Весняна декада спостереження за птахами

Сьогодні, у Міжнародний день праці – дату, важливу для кожного, хто працює задля добробуту своєї родини, держави та людства в цілому – розпочинається Весняна декада спостереження за птахами. Це вельми важливий період в роботі професійних орнітологів, але долучитися до бердвочингу може кожен!

Дослівно «bird watch» – спостереження за птахами. Це заняття, яким можна займатися все своє життя у будь-якій частині світу. Причому мова тут не про науковий термін, а скоріш про те, що можна назвати «любительською орнітологією». Бердвотчер – це людина, котра цікавиться птахами і спостерігає їх для власного задоволення і розвитку.

На самому початку ви можете не знати нічого про птахів, але згодом навчитеся вирізняти види птахів за голосом та зовнішнім виглядом. Бердвочери у всьому світі ведуть блоги присвячені своєму захопленню. Також, вони мають спеціальні щоденники, куди вносять дані про побачену кількість птахів і їх міграцію, які потім передають в еко-служби, тим самим роблячи корисні «неформальні спостереження».

Ви запитаєте, з чого почати? Все просто:  підіть до парку, лісу, просто на вулицю, уважно придивіться та прислухайтесь, і обов’язково дізнаєтесь багато цікавого про життя наших пернатих друзів!