3 травня – День Сонця (National Day of the Sun)

В екологічному календарі День Сонця – це дата, яка має на меті  привернути увагу до можливості використання відновлюваних джерел енергії. Ініціювало проведення щорічного Дня Сонця Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МОСЕ) (ISES-Europe) у 1994 році.

Сонце – могутнє джерело енергії, без якої неможливе життя на Землі. Воно випромінює в усіх ділянках спектра електромагнітні хвилі – від рентгенівських і ультрафіолетових променів до радіохвиль. Це випромінювання істотно впливає на Землю – нагріває її, дає світло й тепло, необхідні для життя.

Можливості сонячної енергії безмежні. День Сонця дає змогу привернути увагу до здійснюваних у різних куточках планети проектів, отриманих результатів, нових розробок або продукції, що випускається. Проводять День Сонця відповідно до місцевих умов з певною координацією та інформаційною підтримкою національними й центральними відділеннями МОСЕ, що сприяє поширенню інформації в регіонах і різних країнах, а також обміну досвідом в організації міжнародних проектів.

Це дні відкритих дверей сонячних та енергоефективних будинків, дослідних і проектних інститутів, конкурси, змагання, пробіги «сонячних» автомобілів, електромобілів, виставки та зустрічі з громадськістю в міських і торгових центрах, зелених зонах та інших громадських місцях, круглі столи для обговорення технічних, економічних та соціальних аспектів використання відновлюваних джерел енергії, семінари «Сонячний тиждень», які організовують за тиждень до або після Дня Сонця, які дають змогу ознайомити архітекторів, інженерів комунальних служб, власників будинків, шкільних вчителів з новими можливостями сонячної енергетики, конкурси шкільних проектів з вивчення сонячної енергетики та діючих моделей пристроїв та іграшок, що працюють на сонячній енергії, конкурси малюнків на теми «Використання сонячної енергії», «Сонце в нашому житті» тощо.