Ефемероїди Донеччини

Вже завершується квітень, але все ще продовжується цвітіння ефемероїдів, яких звичайно називають первоцвітами. Науково-дослідний відділ парку підготував для Вас короткий нарис про ці цікаві рослини. Вони належать до різних родин, і зустріти їх можна в різних біотопах. Так, у  листяних лісах Донеччини зараз цвіте медунка темна Pulmonaria obscura (родина Шорстколисті Boraginaceae). Ця рослина легко впізнається за різнокольоровим віночком. На початку цвітіння квіти мають рожевий колір, а пізніше набувають блакитного або фіолетового забарвлення. Часто на рослині можна бачити квіти різних кольорів. Латинська назва Pulmonaria говорить про лікувальні властивості медунки. Трав’яні чаї з неї допомагають при хворобах дихальних шляхів. В цю пору в листяних лісах також можна побачити цвітіння пшінки (Ficaria), тюльпана дібровного (Tulipa quercetorum), анемон (Anemone), рястів (Corydalis), рясток (Ornithogalum), тощо.

На відкритих ділянках зараз відбувається цвітіння гіацинтика блідого Hyacinthella leucophaea (Холодкові Asparagacea), який є регіонально рідкісним видом. Родова назва рослини є зменшувальним від слова «гіацинт». Дійсно, заввишки ця цибулинна рослина може досягати 20 см, але звичайно менше. Суцвіття гіацинтика складається з 6 – 25 квіток блакитного або білувато- блакитного кольору. Запилення відбувається за допомогою комах.

На степовим ділянкам, по крейдовим виходам, зараз  цвітуть тюльпан змієлистий Tulipa ophiophylla, сон лучний Pulsatilla pratensis (росте також і в хвойних лісах), тощо.

У мешканців Донеччини, які зараз вимушено перебувають в інших регіонах України, з’являється можливість побачити рослини, які не ростуть в нашому регіоні, або зустрічаються дуже рідко. Якщо, пощастить, в листяних та мішаних лісах ще можна застати цвітіння окремих рослин печіночниці  Hepatica nobilis (родина Жовтецеві Ranunculaceae). Цей вид зростає у Волинській, Рівненській, Хмельницькій, Житомирській, Івано-Франківській областях. Назва рослини  пов’язана з тим, що її листя формою нагадують печінку, вони  зібрані у прикореневу розетку. Тому цю рослину легко впізнати навіть після періоду цвітіння. Її квіти поодинокі, бувають фіолетового, бузкового, синього кольорів. Печіночниця дуже популярна культурна рослина — відома велика кількість різнобарвних садових форм, існують рослини з махровими квітами.

Анемона дібровна Anemone nemorosa (родина Жовтецеві Ranunculaceae) переважно зустрічається в широколистяних лісах Карпат та Полісся. Це дуже декоративна рослина з білими поодинокими квітами. Проте рослина отруйна, містить протоанемонін  — летючу речовину з характерним різким запахом та пекучим гірким смаком. Цей вид часто плутають з анемоною лісовою, що поширена на Донеччині.