Поради щодо перевезення акваріумних риб

Науково-дослідний відділ парку продовжує серію актуальних нарисів про транспортування тварин. Сьогодні ми хочемо розповісти про перевезення таких домашніх улюбленців, як акваріумні риби.

Перед людиною, яка на тривалий час залишає свою оселю, транспортування акваріумних риб часто стає справжньою проблемою. Насправді, риб, як і інших домашніх улюбленців, можна забрати з собою. Часто вирішити це питання навіть простіше, ніж з іншими тваринами. Все залежить від кількості риб, їх розміру, та видової приналежності.

Зразу відмітимо два найбільш критичних для риб параметра середовища – температуру та наявність придатного для дихання кисню. Вони тісно пов’язані між собою, адже чим більша температура води, тим менше в ній може бути розчинено кисню, і, у залежності від виду питомців, між цими показниками доведеться відповідним чином балансувати.

Перше питання, яке встане перед акваріумістом – в чому транспортувати? Не бажано здійснювати перевезення в скляної тарі, а ось пластикові пляшки можуть стати у нагоді. Ідеальним варіантом  є спеціальні транспортировочні пакети (продаються у зоомагазинах, де торгують рибками, найкраще з тих, що продаються у нас, себе проявили пакети фірми Tetrа (не реклама)). Можна використовувати і звичайні щільні поліетиленові, але тоді 2-3 пакети краще вставити один в одного.

Десяток невеличких риб можна з легкістю транспортувати у звичайному термосі. В цьому випадку майже не виникає питань з дотриманням температурного режиму.

Легше всього транспортувати холодолюбиві види (звичайно, в умовах, коли температура оточуючого середовища не є надто високою, ця проблема в наших умовах може виникнути у пасажирських потягах. Штучне охолоджування води в умовах транспортування – дуже клопітка та технічно складна задача). Однак, більшість акваріумних риб є теплолюбними, їм потрібна температура в межах 22-26 градусів, хоча  багато видів протягом кількох днів витримують незначне зниження температурного діапазону.

Якщо транспортування планується на велику відстань, пакети з рибами необхідно закачати киснем і герметично запакувати за допомогою канцелярських резинок або скотчу (непридатно для риб з родини Лабіринтові, до них відносяться широко розповсюджені в акваріумах любителів бійцівські рибки (півники), гурамі, ляліуси, макроподи та інші. «Лабіринт» — розвинений у цих тварин орган для дихання атмосферним повітрям, при вдиханні чистого кисню його тканини отримають опіки. До речі, без доступу до повітря ці рибки можуть загинути, що теж треба ураховувати при транспортуванні. Існують добре опрацьовані та безпечні методики перевезення цих риб взагалі без води, але тут ми їх приводити не будемо з огляду на складність. Це ж у різному ступені торкається більшості звичайних акваріумних сомів та деяких інших риб). Ненакачану киснем тару з будь якими рибами за можливості треба якомога частіше обережно, не допускаючи випригування тварин, провітрювати.  Щільних посадок краще запобігати. В середньому на один літр води можна саджати до 10 рибок з довжиною тіла 20 мм. Забезпечити тварин киснем під час поїздки можна за допомогою міні-компресора, що працює від батарейок. Якщо дотримуватись норм посадки, то звичайно, дорогу в 3-5 годин риби переносять добре без додаткового закачування кисню.

Для забезпечення необхідної температури використовують ящик, який виготовляють з пенопласту. До того ж він добре захищає пакети від пошкоджень. Його стінки з’єднують між собою скотчем. В такий ящик розміщують пакети, якщо необхідно кладуть грілки з теплою водою.

За 2-3 дні до запланованого транспортування риб бажано не годувати.