День довкілля 2022

Кожного року у третю суботу квітня в Україні відзначають День довкілля. Це важлива екологічна дата, яка нагадує про важливість відповідального ставлення до навколишнього середовища. Особливо це актуально під час бойових дій, внаслідок яких не тільки страждають люди, руйнуються міста, а й довкілля зазнає значного негативного впливу. І часто цей вплив триває багато років.

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом для України стоїть особливо гостро. Навіть на тлі війни неможна забувати про незворотні зміни клімату та вірогідні природні катаклізми. Сама природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.

День довкілля дозволяє нам свідомо проаналізувати своє ставлення до навколишнього середовища і замислитися над власним вкладом у це. А зробити кожен може багато, і достатньо для цього лише маленьких кроків: свідоме споживання води, сортування сміття, економія електроенергії, відмова від поліетиленових пакетів й пластикових пляшок тощо.

І хоча існуюча ситуація не дозволяє проводити глобальних акцій, дбати про природу кожен може на індивідуальному рівні. Адже як говорив Махатма  Ґанді: «Якщо ти хочеш зміни в майбутньому — стань цією зміною в сьогоденні».