Поради щодо перевезення птахів

Цей черговий нарис, створений працівниками науково-дослідного відділу парку за  актуальною зараз темою транспортування домашніх тварин, присвячений птахам.

Транспортування птахів у ряді аспектів є порівняно складним на фоні перевезення більшості інших домашніх улюбленців. Птахи, у першу чергу, їх невеликі види, на відміну від інших тварин, погано витримують відсутність води та їжі на протязі скільки-небудь великого проміжку часу (не рекомендовані перериви більші за добу, це обумовлено дуже високою швидкістю обміну речовин), що треба враховувати. На щастя, спокійних та ручних особин, при перевезенні у відповідному садку, можна підгодовувати й у дорозі. Постійно залишати в клітці корм та воду не варто, адже вони можуть розсипатися та розлитися по клітці.

Друга звичайно притаманна саме птахам критична особливість – погана стресостійкість. Нервовий струс може привести до різноманітних негативних наслідків – від короткочасного або довготривалої відмови від їжі до різноманітних хронічних наслідків, що може скінчитися летально. Різкий нервовий струс у деяких випадках може призвести до скоропостижної загибелі тварини. Перевезення для птахів, особливо у громадському транспорті – це апріорі стрес, тож треба намагатися його мінімізувати. Звичайно, це не завжди можливо, але, як мінімум, треба зробити так, щоб птах якомога менше бачив рух навколо себе, сполохи освітлення, відчував різки звуки, тощо. Добре діє перебування тварини у темряві, або напівтемряві. Клітку з улюбленцем треба накрити якоюсь тканиною, щоб не потрапляло багато світла, так птах буде менше нервувати. При маніпуляціях з затіненим садком треба враховувати, що наляканий птах завжди кидається у бік світла.

Третій момент – птахи досить легко травмуються, особливо коли налякані починають битися чи метатися по садку. Тому їх краще перевозити у невеликій клітці, де такі можливості обмежені. Для невеличких птахів добре підходять дерев’яні або пластикові непрозорі ящички, одна з стінок яких (найбільш зручно – дверцята) виконана з решітки, або має отвори. Такий контейнер забезпечить напівтемряву, а в птаха буде менше можливості потрапляти пір’ям або ногами між пруттям, як це неминуче буде у звичайній клітці. Однак у будь-якому разі будьте готові до того, що оперення вашого улюбленця, у першу чергу довгі пір’їни крил та хвоста після перевезення деякий час буде мати неохайний вигляд. На завершення про всяк випадок нагадуємо, що деякі птахи з міцним дзьобом, наприклад, навіть не дуже великі папуги, можуть у стислі терміни розібрати недостатньо міцний садок, що також треба урахувати при його виборі.