Завершено поточний етап практичної роботи з перетримання потребуючих допомоги кажанів під час сплячки

Незважаючи на скрутні часи, співробітниками науково-дослідного відділу успішно завершено поточний етап практичної роботи з перетримання потребуючих допомоги кажанів під час сплячки (осені 2021 – весни 2022 рр.) та послідуючої їх реабілітації перед випуском до природи. Під час її виконання ми користувалися досвідом Ukrainian Bat Rehabilitation Centre. Наш колектив виголошує цій організації щиру подяку за оперативні та інформативні консультації.

Наголошуємо, що усі види місцевих кажанів потребують охорони, як занесені до Червоної книги України.

Основну кількість кажанів, які потрапили до перетримки, склали тварини, які під час екстремальних похолодань покинули свої звичайні скритні сховища та вимушені були перебиратися до більш теплих місць, наприклад, під`їздів багатоповерхівок, де вони наражаються на небезпеку знищення людьми, які часто безпідставно їх бояться. Нажаль, це дуже розповсюджена фобія. Насправді, реальної небезпеки місцеві види кажанів для людей не несуть, але це не значить, що треба шукати з ними близьких контактів без захисту рук (кажани охоче та чутливо кусаються, крім того в Україні відомо декілька знахідок особин, які були ідентифіковані як переносники деяких захворювань).

Тварини потрапили до нас від небайдужих мешканців Краматорська та області, або були відловлені безпосередньо співробітниками науково-дослідного відділу парку відповідно запитів місцевих жителів. Усіх тварин, що потрапляли до нашого відділу, співробітники оглядали на наявність травм, деяким проводили лікувальні процедури зі знищення екзопаразитів. Також проводилося зважування кажанів (дуже відповідальна процедура, бо, зважаючи на невеличку загальну масу тіла тваринок та їх швидкий метаболізм, різниця між вагою нормальної та виснаженої особини у дрібних видів кажана без применшення складає буквально один грам). Тварин, що мали низьку вагу догодовували, та відправляли у гібернацію (гальмування процесів обміну в організмі, сплячка) в холодильник з відповідним температурним режимом, протягом усього періоду  проводився контроль їх стану. Сплячка – досить складний період у житті тварини, і багато особин з різних причин її не переживають.

Результати проведеної на вказаному етапі роботи визнаються успішними, майже усі тварини добре витримали процес сплячки та реабілітації після пробудження, були відпущені до природи.

Надіємося, що у випущених в природу наших годованців все складеться добре.