Поради для тих, хто подорожує з хатніми улюбленцями

У теперішній час велика кількість людей вимушені покидати місця свого звичайного проживання. Багато хто з них не бажають розлучатися зі своїми домашніми улюбленцями. Для таких вірних хазяїв ми б хотіли дати декілька порад, які можливо стануть їм у нагоді. Цей нарис присвячений найбільш поширеним з домашніх тварин – котам та собакам.

Котів краще перевозити у щільній пластиковій переносці, яка міцно закривається, але можна використовувати і інші моделі, головне, щоб застібки гарно фіксувалися, адже більшість пухнастих може досить активно намагатися вибратися з переноски. Якщо у продажі не має переносок, можна використати харчові контейнери відповідних розмірів з отворами (в інтернеті є інструкції та фото). На дно можна покласти якусь подушку, або рушник, щоб тварині було комфортніше, але зверху бажано покласти одноразову пелюшку, що утримує вологу.

Хоча в дорозі, якщо поїздка триває не більше доби, більшість котів не ходять до туалету, під час сильного стресу тварина може сходити під себе. Тому треба мати із собою декілька одноразових пелюшок та вологі серветки. Також в дорозі коти зазвичай відмовляються їсти або пити, тому треба взяти з собою шприц і час від часу, особливо, якщо тварині жарко (кіт відкриває рота і дихає, як собака), заливати воду із шприца без голки. Це потрібно робити повільно, контролюючи, щоб тварина ковтала воду.

Якщо ваша подорож триває кілька діб, візьміть із собою запас корму, який полюбляє ваш кіт (частіше це вологі корми) та горщик. Коли обстановка навколо більш-менш спокійна, тобто немає різких звуків та шумів, можна спробувати погодувати кота не дістаючи з переноски, а потім посадити на горщик. До речі, краще в дорозі одягти на кота спеціальну шлейку, це допоможе вам краще контролювати тварину та запобігти її втечі. Адже коти часто тікають, а потім губляться саме при посадці та виході із транспорту. Перед поїздкою можна дати тварині заспокійливе (яке саме – треба проконсультуватися з ветеринаром), якщо воно є у наявності.

Собаки, такі, що привчені до вигулу на поводку, зазвичай легше переживають подорожі, тому що вони менше стресують у натовпі людей. Але, також потрібно брати із собою воду, корм та посуд із якого можна напоїти тварину (але забагато води та їжі також не варто давати, особливо якщо ви їдете на громадському транспорті). В поїзді можна постелити одноразову пелюшку, на випадок, якщо тварині потрібно в туалет, або поцікавитися у провідника, коли можна вийти на зупинці, щоб вивести собаку в туалет. При поїздці в громадському транспорті, щоб не виникла проблема, бажано мати такий аксесуар, як намордник для крупних та агресивних собак.

З власного досвіду, тваринам зазвичай легше переносити дорогу потягом. У автобусі деякі коти та собаки можуть захитуватися та відчувати нудоту. Це помітно коли у тварин починає сильно виділятися слина, та вони часто ковтають. Якщо ви знаєте про таку особливість вашого улюбленця, потрібно поговорити з вашим ветеринаром та обрати препарат на такий випадок.

Але головне не панікуйте та поводьтеся спокійно, адже тварини дуже відчувають настрій господарів. Не бійтеся брати із собою тварин, піклування за тваринами допомагає відволіктися у такий важкий час.