5 грудня – Міжнародний день ґрунтів (World Soil Day)

Вперше з ініціативою установи Всесвітнього дня ґрунтів виступив Міжнародний союз ґрунтознавства (IUSS) у 2002 році у місті Бангкок (Таїланд). Однак лише в грудні 2013 року на 68-ій Генеральній Асамблеї ООН 5 грудня було офіційно проголошено Всесвітнім днем ґрунтів. Крім того, 2015 рік став Міжнародним роком ґрунту.

Дата відзначення обрана не випадково: саме 5 грудня 1883 року В.В. Докучаєв захистив свою докторську дисертацію «Русский чернозем». За його визначенням, ґрунт являє собою поверхневий шар товщиною понад півтора-два метри за радіуса земної кулі 6000 кілометрів. Також В.В. Докучаєв наголошував, що «ґрунт – це четверте царство природи».

Основна мета  Дня ґрунту – об’єднати людей задля захисту природних ґрунтів від виснаження, руйнації, деградації, а також для відтворення їх родючості. Це нелегка і разом із тим благородна справа, адже саме цей ресурс є однією з основ існування кожної країни.

В Україні, як і у більшості країн світу, їде особливо
небезпечний процес деградації ґрунтів, або втрата їх родючості, який фахівці називають «тихою кризою планети».

Деградація ґрунтів супроводжує господарську діяльність людства протягом багатьох століть. Розбіжності в цьому процесі, звичайно, є і залежать вони від рівня розвитку суспільства, розуміння ним закономірностей формування ґрунтів, економічного стану держави.

Україна має вибір: плисти за течією, як це роблять в Латинській Америці чи Африці, де родючість ґрунтів низька, а будь-яких програм з її підвищення практично не існує. Або замислитись і обрати шлях Західної Європи і Північної Америки, де сформована поміркована культура землекористування, вживаються заходи, націлені на попередження деградації  та виснаження.

Слід пам’ятати, що ґрунт – це невідновлюваний ресурс, адже протягом тривалого проміжку часу людство сприймало його як даність. Тому безкомпромісним завданням для  кожного з нас  задля  збереження ґрунтів є їхнє  екологічно раціональне використання.