Ящірка прудка (Lacerta agilis) — регіонально рідкісний вид у Донецькій області

Ящірка прудка (Lacerta agilis). Ділянка №1 «Біленьке» РЛП «Краторський»

Це фоновий вид для Донецької області. Найчастіше його представники зустрічаються у сухих біотопах в степах, на схилах долин річок північно-західних відрогів Донецького кряжу.

Прудка ящірка може мати різноманітне забарвлення. Самці зазвичай яскравіші, смарагдово-зелені. Забарвлення стає інтенсивнішим в період спаровування. У довжину ящірки досягають 25 см.

Зазвичай після зими ящірки прудкі прокидаються у кінці березня — на початку квітня. Але цього року, завдячуючи теплій погоді, перші екземпляри в межах регіонального ландшафтного парку «Краматорський» були зафіксовані вже на початку березня.

Після линьки розпочинаються шлюбні ігри та період розмноження. Сформована пара особин обирає місце мешкання і тримається його на всьому протязі активної життєдіяльності. Один самець здатен запліднювати двох та більше самиць. Цікаво, що іноді «сімейні» пари формуються на декілька років.

Самка здатна відкладати від 2 до 14 яєць, але зазвичай ця кількість коливається в межах 4-6. Потомство завдовжки 6-9 см з’являється у другій половині липня – через 50-55 днів після запліднення. Статева зрілість у особин настає на другому році життя.

Зиму ящірки прудкі проводять у власних норах з одним чи двома виходами, під камінням, у порожнинах ґрунту. Іноді займають нори гризунів або використовують у якості сховища дупла дерев. На зимівлю відправляються у жовтні.

Ящірка прудка проявляє денну активність, яка знижується у похмурі дні. Живиться безхребетними тваринами (павуками, молюсками, багатоніжками, червами), комахами (прямокрилими, клопами, жуками, перетинчастокрилими, лускокрилими та ін.). Може поїдати свою ж молодь.

Природними ворогами ящірок є хижі звірі (лисиця, єнотовидний собака, тхір) та птахи (лелека, лунь, канюк, осоїд), серед плазунів — мідянка, вуж, зелена ящірка.