Продовжуються дослідження ділянок природних екосистем, які є перспективними для створення нових об’єктів ПЗФ України

Природоохоронці департаменту екології та природних ресурсів Донецької ОДА та науковці РЛП «Краматорський» продовжують досліджувати унікальні ділянки природних екосистем, які є перспективними для створення нових об’єктів ПЗФ України.

Цього разу досліджували «Яр довгенький» та «Малинівський яр» на території Краматорської міської ради та Миколаївської ОТГ. Природні байрачні ліси близько 110 та 150 га мають серцевину зі старовікових дубів та важкодоступних болотистих місцин. Цей біотоп є місцем гніздівлі великих хижих птахів: канюка звичайного, яструба великого та видів зі складу ЧКУ — пугача та орла-карлика. Неподалік від лісу було відмічено огаря (ЧКУ). Зафіксовано 2 види денних метеликів, що внесені до ЧКУ — люцину та поліксену. Серед флори особливо примітні лісові первоцвіти (анемони жовтецеві, медунки темні, пшінки весняні, та рідкісні — ряст щільний, ряст Маршалла; з ЧКУ — тюльпан дібровний, мигдаль степовий).
За результатами біологічних досліджень науковцями буде підготовлені наукові обґрунтування створення нових ландшафтних заказників «Яр довгенький» та «Малинівський яр».

Бажаємо усім берегти своє здоров’я. Більше часу проводьте на природі, та не забувайте берегти і її здоров’я також.