РЛП «Краматорський» взяв участь у семінарі «Впровадження та використання ГІС-технологій у роботі установ природно-заповідного фонду»

15 листопада 2019 року представники РЛП «Краматорський», РЛП «Клебан-Бик» і департаменту екології та природних ресурсів Донецької облдержадміністрації взяли участь у семінарі за темою «Впровадження та використання ГІС-технологій у роботі установ природно-заповідного фонду». Захід пройшов у рамках програми співробітницства регіонального ландшафтного парку «Краматорський» та національного природного парку «Дворічанський». Про більш ніж десятирічний досвід роботи з геоінформаційними системами розповів директор НПП «Дворічанський» Максим Височин.

Розвиток наукового потенціалу установ природно-заповідного фонду України неможливий без залучення сучасних технологій. Одна з них — геоінформаційні системи (ГІС), призначені для збирання, зберігання, аналізу та візуалізації (видачі) просторових даних. У природоохоронній галузі ГІС використовуються для картування результатів польових спостережень, дешифрування та аналізу аеро- та космічних знімків, розбудови векторних мап, картограм, отримання об’ємної інформації з мап, перекладу зображених об’єктів у кількісну форму, зчитування з мап атрибутивної інформації, формування вибірок, необхідних для кількісної та статистичної обробки, дешифрування, районування, зонування, інтер- та екстраполяції тощо.

Під час семінару учасники розглянули види програмного та технічного забезпечення для роботи з ГІС, обговорили переваги та недоліки різних продуктів, можливості практичного використання систем з точки зору поточного стану науково-дослідної діяльності та потреб установ ПЗФ, а також намітили напрямки розвитку у цьому плані, найбільш цікаві в розрізі актуальних завдань установ-учасників заходу.

Другого дня після завершення семінару фахівці НПП «Дворічанський» та РЛП «Краматорський» вийшли в «поле» задля втілення набутих знань на практиці та тестування ефективності наявного обладнання.