Рід Анемона Anemone

Науково-дослідний відділ парку пропонує Вашій увазі нарис про первоцвіти, квітіння яких ми і зараз можемо спостерігати в деяких регіонах України.

Рід Анемона Anemone налічує близько п’ятдесяти видів трав’янистих рослин. В Україні росте чотири види, в Донецькій області – три.

Усі анемони належать до родини Жовтецеві Ranunculaceae. Українською  анемони також називають вітеринками. Ця назва походить від грецького слова anemos – вітер.  І справді, всі наші анемони належать до ранньовесняних ефемероїдних рослин. Під час їх цвітіння нерідко трапляються холодні весняні вітри. Цвітіння вітеринок дуже нетривале,  відбувається у квітні-травні, залежно від виду.

Питання визначення різних видів анемон не є важким, але в ньому є свої нюанси. При визначенні треба користуватись морфологічними ознаками рослини та враховувати  регіон поширення різних видів  вітеринок в нашій державі.

У Донецькій області можна знайти 3 види анемон.  Найпоширенішим видом є анемона жовтецева Anemone ranunculoides, яку легко розпізнати за жовтою оцвітиною. Це достатньо тіньовитривала рослина, яка переважно росте в листяних лісах. На Донеччині часто зустрічається, навіть в межах населених пунктів — парках, лісосмугах, тощо.

Дещо схожі між собою анемона лісова Anemone sylvestris та анемона дібровна Anemone nemorosa, дуже часто їх плутають між собою. Обидва види мають оцвітину білого кольору, проте кількість пелюсток у них різна. Анемона лісова має 5, зрідка 6 пелюсток, а в анемони дібровної їх 6 – 7. Обидва види зустрічаються на території Донецької області, але є рідкісними і занесені до Переліку видів рослин, що підлягають особливій охороні на території області. Однак знахідки анемони дібровної  в нашій місцевості є поодинокими. Основними регіонами поширення цього виду в Україні є Полісся та Карпати. Тобто, переважна кількість знахідок анемони з білими квітами в Краматорському районі відноситься до анемони лісової. Хоча цей вид і має видову назву «лісова», зустрічається ця рослина не тільки в лісах, але й на відкритій місцевості, на виходах кам’янистих порід, в тому числі – на крейді. Якщо анемона росте в лісі, то надає перевагу світлим лісам. Анемону лісову все частіше можна побачити на клумбах міст Донеччини, в тому числі і в Краматорську. Анемона дібровна також відомий в садівництві вид, виведено багато сортів цієї рослини з різноманітними варіантами забарвлення оцвітини, а також  махрові форми.

Квіти анемони, що не зустрічаються в Донецькій області, також мають біле забарвлення. До Червоної книги України занесено вітеринку нарцисоквіткову Anemone narcissiflora. Росте ця рослина переважно на гірських луках. В Україні зустрічається в Карпатах, на Поділлі. Квіти зібрані в зонтикоподібні суцвіття, іноді поодинокі. Заввишки ця рослина може виростати до 50 см.

Всі види вітеринок є дуже вразливими, і потребують бережливого ставлення з боку людини. Їх чисельність скорочується внаслідок зведення лісів, випасання худоби, рекреаційного навантаження, збирання людиною через свою декоративність.