З 1 квітня по 15 червня в Україні триває «сезон тиші»

З 1 квітня по 15 червня в Україні мав би тривати «сезон тиші», під час якого заборонені стрілянина, проведення вибухових робіт, феєрверків, санітарних рубок лісу, використання моторних маломірних суден, проведення ралі та інших змагань на транспорті.

На жаль, в багатьох регіонах країни дотримання його наразі не є можливим, що надалі може спричинити негативні наслідки для довкілля.

Чому сезон тиші має настільки велике значення, особливо, для територій природно-заповідного фонду: заповідників, національних природних, регіональних ландшафтних парків, заказників тощо?

Саме тут мешкають рідкісні види тварин, відтворення популяції яких є надзвичайно важливим. Сьогодні близько мільйона видів тварин та рослин по всій планеті під загрозою зникнення. Для України ця проблема також актуальна. Якщо до Червоної книги 1980 року було занесено лише 85 видів тварин, то наразі – вже 687.

Зважаючи на це, треба створити максимально сприятливі умови для відтворення популяцій. Одна з таких умов – це тиша.

Тиша дозволяє лісовим екосистемам максимально наблизитися до свого природного стану. Коли діяльність людини не впливає на тваринний світ. Тільки так дорослі тварини зможуть захистити та виростити своє потомство. І тоді буде збережений баланс відтворення, а з ним і біорізноманіття тваринного світу.