Ліквідація наслідків пожежі на території регіонального ландшафтного парку «Краматорський»

27 вересня 2020 року на території регіонального ландшафтного парку «Краматорський» сталося лихо – пожежа на ділянці № 1 «Біленьке». Полум’ям було охоплено крейдяні схили, у тому числі з насадженнями сосни кримської та сосни звичайної. Працівники служби державної охорони природно-заповідного фонду України РЛП «Краматорський» разом із рятувальниками Державної служби надзвичайних ситуацій України негайно приступили до ліквідації пожежі на охоронюваній території. Була задіяна протипожежна техніка. Небайдужі мешканці смт Біленька не залишилися осторонь, а також наполегливо боролися з вогнем. Нажаль, досить незвичні погодні умови в нашій місцевості – посуха та потужний вітер, ускладнили ліквідацію надзвичайної ситуації та сприяли швидкому розповсюдженню вогню. За попередніми даними Державної служби надзвичайних ситуацій України, було «знищено лісна підстилка на площі близько 8,1 га та суха трава на площі 4 га». Точна площа природоохоронної території пошкоджена вогнем та збитки нанесені природі встановлюються за допомогою аерофотозйомки та впроваджених у роботу РЛП «Краматорський» геоінформаційних систем. За фактом пожежі співробітниками Національної поліції ведеться слідство.

У мережі Інтернет було піднято питання – що робити для ліквідації наслідків пожежі? Як відновити втрачений сосновий ліс?
Адміністрація регіонального ландшафтного парку «Краматорський» вважає, що в ситуації, що склалася, потрібен науково-виважений, юридично правильний підхід, який насамперед буде направлений на виконання головної мети створення регіонального ландшафтного парку «Краматорський», а саме – збереження унікальних природних об’єктів.

ШТУЧНИЙ СОСНОВИЙ ЛІС (культура яка складається з двох видів дерев – сосна кримська та сосна звичайна) був насаджений на крейдяних схилах поблизу смт Біленька у 1960-1970 рр. До того часу хвойного лісу, на цій території в історичний період, не існувало. Нажаль, реалізація Плану заліснення непридатних для сільськогосподарського використання земель призвела до знищення крейдяної флори на ділянках значних за площею поблизу селища Біленька. Ці ділянки під посадками сосни увійшли до складу регіонального ландшафтного парку «Краматорський» — об’єкту природно-заповідного фонду України місцевого значення, створеного у 2004 році з метою збереження унікальних природних об’єктів. Регіональний ландшафтний парк «Краматорський» – це не парк культури та відпочинку, а природоохоронна територія головне завдання якої –охорона природи.

Квазіприродний сосновий ліс не є унікальним природним об’єктом, а ось угрупування крейдяної флори, які були розповсюджені на цих територіях з доісторичних часів, саме відповідають цьому визначенню. Адміністрація регіонального ландшафтного парку «Краматорський» вважає, що з природоохоронної, наукової та законодавчої позицій, доцільно не відновлювати соснову лісопосадку, а направити зусилля на відновлення крейдяної флори у місцях на яких вигоріла сосна.