22 травня — Міжнародний день біорізноманіття

Цього року заходи щодо цієї дати проходять під гаслом «Наші рішення — в природі».

Стійкість біосистеми визначається іі різноманітністью. Наочним прикладом порушення крихкої рівноваги є значні за площею посіви сільськогосподарських культур, які навіть при наявності захисних заходів з боку людини легко вражаються хворобами. В той же час незаймана лісова система саморегулюється і самовідновлюється, ефективно протидіючи зовнішнім чинникам.

Вчені підкреслюють, що оптимальна різноманітність забезпечується лише за наявності непорушених біосистем, яким людство залишає можливість існувати в історично типових умовах. Під впливом екстрених факторів біосистеми втрачають рівновагу, що призводить до зниження ефективності саморегуляції. З цієї позиції є важливим максимально припинити цей негативний вплив. В іншому випадку є великий ризик загибелі біологічної системи.

Антропогенні чинники постійно впливають на природу, намагаючись порушити принцип оптимальної біорізноманітності. Зі свого боку дуже часто системи непередбачувано реагують на зовнішні зміни. Найгірше в цьому те, що людина не має змоги ані управляти «зламаними» процесами, ані відновити зруйноване, адже не володіє принципами управління.

Внаслідок недосконалого господарювання на протязі останнього століття в ландшафтах і середовищах існування України відбулися значні зміни. На понад 29% зменшилась площа, зайнята лісами та іншими природними угрупованнями, практично знищено цілинний степ, як природний біом. Внаслідок будівництва рівнинних гідроелектростанцій, створення водосховищ, осушення боліт та обводнення степу майже всі регіони стикаються з посухою. Має місце забруднення значних територій важкими металами, радіонуклідами, стійкими органічними сполуками, відмічаються прояви девастації та синантропізації екосистем, що загрожує втратою гено-, цено- та екофонду та формує соціально-екологічний дискомфорт населення.

З іншого боку Україна все ще має багату біоту, яка складається з понад 25 тисяч видів рослин (5100 судинних рослин, більше 15 тисяч грибів і слизовиків, більш ніж 1 тисяча лишайників, майже 800 мохоподібних і близько 4 тисяч водоростей) і 45 тисяч видів тварин (понад 35 тисяч комах, майже 3,5 тисяч інших членистоногих, 1800 найпростіших, 1600 круглих червів, 1280 плоских червів та 440 кільчастих червів серед більш ніж 44 тисяч безхребетних, близько 200 риб і круглоротих, 17 земноводних, 21 плазунів, близько 400 птахів і 108 ссавців із хребетних) та характеризується певним ендемізмом та реліктовістю. Зважаючи на це, ми ще маємо великі шанси зберегти те, що подарувала нам рідна природа.

29 листопада 1994 року Верховна Рада України ратифікувала Рамкову Конвенцію, а також ухвалила низку законів щодо ратифікації, приєднання та виконання відповідних міжнародних договорів обов’язкового та необов’язкового характеру, які регулюють питання збереження та використання біологічного і ландшафтного різноманіття. Крім того, розпорядженням № 675-р від 22 вересня 2004 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію Загальнодержавної програми збереження біорізноманіття на 2005–2025 роки. В рамках створеної концепції не тільки відповідні природоохоронні структури, а й пересічні громадяни мають змогу сприяти збереженню біорізноманіття країни. Тож, закликаємо кожного долучитися до цієї справи!