18 травня РЛП «Краматорський» святкує день народження!

Парку виповнилося 16 років 

З цього приводу ми хотіли б трішечки розповісти про себе нашим підписникам, а також всім тим, хто нещодавно дізнався про існування нашої установи. Отже.

Регіональний ландшафтний парк «Краматорський» є бюджетною неприбутковою природоохоронною рекреаційною установою та об’єктом природно-заповідного фонду України. Площа парку складає 2247,82 га. Вона представлена п’ятьма ділянками, розташованими навколо міста Краматорськ. Це всім відомі Білокузьмінівські стелі, Білянські гори, частина територій Шабельківки (поряд із вітряними комплексами), Комишувахи та Пчьолкіно.

Зрозуміти, що ви знаходитесь на території природно-заповідного фонду дуже просто: вона позначена спеціальними жовто-зеленими знаками з назвою установи. Таким же чином позначаються усі об’єкти ПЗФ України.

Фахівці РЛП «Крматорський» працюють за чотирма напрямками. Це:

• Охорона заповідних природних комплексів. Інспектори служби державної охорони щодня здійснюють рейди з метою перешкоджання незаконній вирубці, браконьєрству та іншим злочинам по відношенню до природи.
• Еколого-просвітницька діяльність. Фахівці відділу рекреації та екологічної освіти постійно відвідують школи, дитячі табори та інші заклади, де проводять просвітницьку роботу з учнівською молоддю, націлену на підвищення обізнаності в екологічних питаннях.
• Рекреаційна діяльність. В іі межах виконується облаштування екостежок та рекреаційних зон для короткострокового відпочинку громадян на природі, проведення екскурсій територією ділянок парку та інших заходів у межах екологічного туризму.
• Проведення наукових досліджень. Науково-дослідний відділ парку створений у 2018 році. Його фахівці проводять моніторинг рослинного та тваринного світів парку та прилеглих територій, різноманітні дослідження, які лягають в основу наукових видань, що потім розповсюджуються серед населення та наукової спільноти.

У 2007 році розпочав свою діяльність знайомий багатьом із вас «Візит-Центр» у селищі Комишуваха. Він збудований та території колишнього трудового табору. На території були проведені роботи з благоустрою, облаштуванню місць організованого відпочинку, створено вольєрний комплекс. Сьогодні «Візит-Центр» є привабливим місцем проведення екологічних акцій, екскурсій та улюбленим куточком для дозвілля на природі, який користується популярністю серед мешканців Краматорська та прилеглих міст.

Минулі 16 років наші фахівці невпинно працювали над вдосконаленням інфраструктури парку, переглядали підходи та методики роботи задля вдосконалення діяльності кожного відділу. Просто подивіться фото нижче, щоб збагнути, скільки було зроблено на протязі останніх років. І ми не збираємось зупинятися на досягнутому, бо збереження природи – це не просто робота, а спосіб і сенс життя. Тож, запрошуємо до нас у гості. Ми завжди раді зустрічі з друзями.