Бережіть первоцвіти!

Незважаючи ні на що, Донеччиною крокує весна. І першими її вісниками є ніжні і тендітні квіточки – первоцвіти. «Первоцвіти» – це узагальнена назва для рослин, що зацвітають навіть до того, як розкриються бруньки на деревах. До них відносяться: проліски, шафран, сон-трава, анемони, примула, горицвіт та інші. Більшість з них занесені до Червоної книги України та охороняються законом. Тож, як би не складалися обставини, слід пам’ятати про природні цикли і необхідність збереження довкілля.

Чим загрожує знищення первоцвітів?

Первоцвіти не можна збирати та завдавати їм будь-якої шкоди тому, що вони не встигнуть відновити свою чисельність і можуть зникнути. Цикл цвітіння первоцвітів вельми короткий – лише кілька тижнів. За такий невеликий час рослинам потрібно зібрати максимум поживних речовин, дозріти і розсіяти насіння. Більш того, перш, ніж нові первоцвіти зацвітуть, має пройти два-три, а у деяких видів – й п’ять років. У природі все відбувається з певної періодичністю. Тому якщо щороку потроху погіршувати ситуацію з пролісками, порушиться унікальний природний баланс.

Однією з розповсюджених оман є твердження, що якщо зривати проліски без кореня, то в наступному сезоні квітка відродиться. Це не так. Насправді функцію відновлення і розмноження у проліска виконує цибулина, яка живиться за допомогою надземної частини рослини. І якщо пролісок в період розквіту зірвати, то сама цибулина вже не зможе накопичити поживних речовин. В результаті рослина просто загине і не зможе брати участь у відтворенні популяції.

Помилковою є думка, що деякі види первоцвітів можна зривати, бо вони не є рідкісними. Але всі вони мають неабияке значення у природному циклі. Зокрема велика роль перших рослин полягає у створенні харчової бази для комах, які в свою чергу сприяють запиленню та є джерелом живлення для птахів.

Також слід пам’ятати, що завдання шкоди і знищення первоцвітів несе за собою адміністративну відповідальність. І з кожним роком в Україні штрафи зростають.

Тож треба з повагою відноситися до того, що подарувала нам природа, навіть у найскрутніші часи!