Співробітники науково-дослідного відділу лікують травмовану сову-сплюшку

Сплюшка або совка (Otus scops) – одна з найменших представників родини Совові (Strigidae) в Україні. Цей птах, які і більшість видів вищевказаної родини, є нічним птахом. Сплюшка занесена до Червоної книги України зі статусом – «рідкісний».

Сплюшка має маленький розмір – приблизно 20 см., її вага 60–120 г., розмах крил 50 см. Птаха має цікаве забарвлення що нагадує кору дерева, такий окрас є маскувальним. Вдень сплюшки відпочивають на гілках дерев. Вони приймають характерну позу для сну (фото 2), а саме витягують своє тіло, а на голові утворюються пір’яні «вушка». Також піднімати «вушка» ця пташка може коли збуджена чи налякана. В період активності сплюшки ніби округляють тіло та голову, і може нагадувати сича хатнього (Athene noctua) (фото 3).

Сплюшки видають монотонний звук, який нагадує протяжне слово «сплююю», через це даний вид птахів і отримав таку назву. У самців більш гучний голос. Також сплюшки часто по черзі видають звуки різних типів, нібито декілька особин перекликаються одна з одною.

Харчуються сплюшки в основному різними нічними комахами, але можуть вполювувати невеликих мишевидних гризунів, ящірок, чи невеликих земноводних. Основний метод полювання цієї маленької сови – засадний, тобто вона очікує, коли здобич буде у безпосередній близькості, а потім кидається на неї.

Мешкають сплюшки у лісах, парках, можуть оселятися поблизу людських будівель. Гнізда птахи облаштовують в дуплах дерев, розщелинах скель, інколи можуть займати чужі гнізда , у населених пунктах можуть оселятися на горищах. Самка відкладає 2-5 яєць, яких насиджує, самець в цей час займається полюванням і приносить здобич самиці. Через 20 днів вилуплюються пташенята, а ще приблизно через 20 днів молодняк починає вилітати із гнізда.

Сплюшки через свої особливості харчування у нашій країні є перелітнім птахом. Зазвичай вони відлітають в кінці вересня, а повертаються приблизно у квітні, що залежить і від погодних умов.

Тривалість життя сплюшки у природі 6-7 років, у неволі можуть жити дещо довше, навіть до 12 років.

Сплюшка, яку ви бачите на фото отримала травму і тому на даний час знаходиться на утриманні у співробітників науково-дослідного відділу.