1 вересня – День пам’яті видів, винищених людиною

Сьогодні екологічна спільнота із сумом «відзначає» День пам’яті видів, винищених людиною. В цей день, у 1914 році в зоопарку м. Цинцинаті, США, помер останній мандрівний голуб – наймасовіший вид тварин, коли-небудь знищених людиною.

Ця дата має нагадати нам, що звичні тварини, яких людина необдумано експлуатує, знищуючи місця їх звичного існування, вже завтра можуть додатись до чорного списку назавжди зниклих видів.

Частина з них не так давно мешкала і на території нашої країни. За останні 10 років в Україні катастрофічно впала чисельність лося. Важко оцінити і кількість ведмедів, рисі та диких котів, які лишились в природі на території держави. Між іншим, на всі ці види продовжується браконьєрське полювання. Кожне нове видання Червоної книги України буде містить більше видів, що підлягають охороні, ніж попереднє.

Цей день – можливість звернутись до своєї совісті. Адже зниклі види ніколи не відновляться в дикій природі, ні у зоопарках. Проте ще можна врятувати тих, кого людство ще не встигло знищити.

Співробітники регіонального ландшафтного парку «Краматорський» закликають всіх пригадати цю сумну дату і нагадати про це знайомим. Тільки разом ми спроможні виправити ситуацію!