Співпрацюємо з науковцями Університету ветеринарних наук м. Брно (Чеська республіка)

З 29 червня по 2 липня 2021 року на Півночі Донецької області проходила сумісна експедиція науковців Університету ветеринарних наук міста Брно (Чеська республіка) і регіонального ландшафтного парку «Краматорський» (Україна). Польові дослідження були направлені на вивчення особливостей  міграції денних хижих птахів Східної Європи. Сучасні методи визначення індивідуального переміщення хижих птахів за допомогою GPS-передавачів в останні роки отримали широке розповсюдження в країнах Західної Європи. Цього разу зазначена методика була апробована в регіональному ландшафтному парку «Краматорський». 1 липня в урочищі Гракове-Комишуваха було встановлено GPS-передавач на молодого птаха канюка звичайного, який належав до широко розповсюдженого в нашій місцевості підвиду Buteo buteo vulpinus (до речі, в Західній Європі цей підвид не зустрічається). Тож тепер ми маємо можливість простежити міграційний шлях цього птаха у майбутньому. Слід зауважити, що до цього часу випадки стеження за міграцією степового підвиду канюка звичайного за допомогою GPS-передавачів нам і чеським колегам невідомі.

Взагалі під час експедиції було пройдено більше ніж 500 км автомобільних доріг, за допомогою квадрокоптера обстежено більше ніж 50 гнізд денних хижих птахів та кілька десятків гектарів очеретяних заростей з метою виявлення гнізд луня очеретяного (Circus aeruginosus).

До позитивних результатів експедиції слід віднести знахідки двох гнізд орла-карлика (Hieraaetus pennatus) на території регіонального ландшафтного парку «Краматорський», одного гнізда осоїда (Pernis apivorus) в заказнику «Заплава-І», одного гнізда шуліки чорного (Milvus migrans) в межах національного природного парку «Святі гори».

Нажаль, більшість гнізд денних хижих птахів (близько 80 %) в цьому році виявились порожніми. На гніздових територіях очеретяних лунів птахи хоч і тримались біля своїх ділянок, але до розмноження не приступали. Ми дотримуємось гіпотези, що складні погодні умови навесні затримали значну кількість птахів на шляху до гніздових стацій під час міграції, що призвело до того, що дуже велика кількість хижих птахів не приймала участь у гніздуванні в нашій місцевості.