3 липня – Міжнародний день відмови від поліетиленових пакетів

У цей день пластикові пакети пропонують замінити паперовими або використовувати екоторбинки і плетені авоськи.

Цю акцію проводять, щоб привернути увагу до проблеми надмірного споживання одноразового пластику. Приєднатися до акції запрошують як споживачів і громадські організації, так і супермаркети, магазини та ринки.

За даними ООН, щорічно у світі використовують 5 трильйонів пакетів з поліетилену. Окрім цього, щорічно в океан потрапляє 8 мільйонів тонн пластикової тари – у тому числі і пакетів. У природному середовищі поліетилен розкладається більше двохста років, а пластик – майже 450 років. Водночас деякі вчені вважають, що ці полімери лише розпадається на шматочки, які з часом стають меншими. Морські мешканці ковтають шматочки пластику, що потім призводить до їх смерті.

І це не все. Разом з «зараженими» частками мікропластику продуктами моря та м’ясом в середньому кожна людина в світі з’їдає 50 тисяч шматочків пластика щорічно. А якщо постійно пити воду з пластикової тари, то показник буде вище як мінімум втричі. При потраплянні в організм людини пластик викликає багато тяжких захворювань. Саме тому все більше країн світу повністю або частково відмовляються від використання пластику та поліетилену у побуті.

Регіональний ландшафтний парк «Краматорський» закликає всіх людей приєднатися до флешмобу #День_без_поліетилену і на один день відмовитися від використання поліетилену та пластику у будь-якій формі. Зробимо Планету чистішою!