ІСТОРІЯ НЕДОВГОГО ТА ТРАГІЧНОГО, АЛЕ ЯСКРАВОГО ЖИТТЯ МОЛОДОГО ОРЛАНА-БІЛОХВОСТА НА ПСЕВДО ЗАДОР

На березі Дунаю навесні 2020 року з’явилося на світ пташеня орлана-білохвоста. Його домівка розташовувалась серед заплавного лісу в околицях Белграду (Сербія). На початок червня пташеня вже достатньо подорослішало, розвинулось та зміцніло для того щоб залишити своє гніздо.

Перші вправи з польоту привели молодого птаха на берег великої річки. Хижак вирішив відпочити в 800 метрах від своєї домівки. У цей час лісовий працівник Марко Буковацкі помітив пернатого хижака на березі Дунаю. Вважаючи птаха пораненим, та потребуючим допомоги, лісник спіймав орлана та доправив до себе додому. Новий вихованець швидко освоївся серед людей та став домашнім улюбленцем родини Буковацкі. Людська сім’я піклувалась за птахом та добре годувала його рибою, а пізніше передала до місцевого осередку агенції охорони природи. Після кількох днів спостережень фахівці з охорони природи впевнившись, що птах є цілком здоровим та життєздатним. Орлана позначили белградським кільцем з маркуванням «LA1030» і жовтою міткою з кодом «Z» на лівому крилі. Після чого було прийнято рішення повернути його до природи. Для цього 17 червня посадовці доправили молодого білохвоста на його гніздову ділянку, з надією, що орлани-батьки попіклуються про свого малюка. Більше влітку відомостей про птаха не надходило.

Про другу зустріч з нашим героєм повідомив орнітолог із Румунії Дороці Сцилард –  член румунської громадської природоохоронної організації Milvus Group. Молодого орлана було вилучено природоохоронними активістами у громадянина, який незаконно його утримував. Зі слів порушника, молодого орлана було знайдено в дуже виснаженому стані у ставку неподалік міста Темішоара (Румунія). Птахові вдруге «поталанило» потрапити до людських рук. На цей раз виснажений молодий орлан, завдяки Milvus Group, провів багато місяців у доволі просторому вольєрі та отримував повноцінне харчування з живою їжею. Зоозахисна організація «Vest4Wild» забезпечувала спостереження за здоров’ям «пацієнта». Реабілітація птаха відбулась успішно, а його випуск до природного середовища був ретельно спланований румунською туристичною організацією «Трансильванська Карпатська Асоціація». Румунські колеги спорядили птаха супутниковим передавачем і надали йому ім’я Задор (перші 3 фото Bartha Botond Zsolt).

Повернення Задора у природу відбулось 6 квітня 2021 року у північно-західній частині Румунії поблизу річки Туриця (https://www.youtube.com/watch?v=Zy7N9tLdybU&t=17s ). Перші дні орлан тримався місця свого звільнення, не відлітаючи далеко. Але оговтавшись Задор попрямував до України. За даними супутникового передавача птах відвідав національний природний парк «Синєвір», ненадовго затримався в Українських Карпатах, після чого здійснив досить цікавий вояж країнами Східної Європи. Менше ніж за місяць Задор відвідав Румунію, Сербію, Хорватію, Угорщину, Словаччину та Україну. 6 травня однорічний орлан зупинявся для відпочинку на березі Дніпра на південь від Києва. Протягом травня молодий птах завітав до Харківщини (відвідав північно-східні райони області, діставшись майже кордону з Росією). Останнім місцем його подорожі стала Донеччина.

Нажаль мені дісталась доля констатувати місце його останньої зупинки. 31 травня мені зателефонував Максим Никандрович Гаврилюк та попросив перевірити геолокацію поблизу міста Костянтинівка Донецької області з якої протягом кількох днів надходив сигнал супутникового передавача закріпленого на Задорі. Дістатися до місця мені вдалось лише 2 червня. Цьому посприяли працівники регіонального ландшафтного парку «Клебан-Бик». Локація розташовувалась неподалік Парку. Пошуки були не тривалими. Птах виявився мертвим вже кілька днів. Зовнішній огляд орлана не виявив пошкоджень через вогнепальну зброю. До того ж труп знаходився біля бетонної опори лінії електромережі. Ймовірно птах загинув внаслідок ураження електричним струмом, присівши для відпочинку на ізолятор.

Історія орлана Задора гарно ілюструє вплив антропогенних факторів на денних хижих птахів: птах потрапляв двічі до людських рук, а загинув від ураження електричним струмом на лінії електромережі. На цьому прикладі можна тільки уявити всю масштабність неприродніх загроз для хижих птахів, яким ми «завдячуємо» лише самі собі.

Допис підготував Максим Височин за матеріалами з Інтернету:

https://www.facebook.com/istvan.ham/posts/5350220718385793

https://milvus.ro/zador-codalbul-colinda-regiunea/

https://milvus.ro/peregrinarile-lui-zador-codalbul/…

https://www.satellitetracking.eu/inds/showmap?check353=353#

Фото Bartha Botond Zsolt взяті зі сторінки https://milvus.ro/zador-codalbul-colinda-regiunea/