22 травня – Міжнародний день біологічного різноманіття (International Biological Diversity Day)

На жаль, в сучасних умовах це більше не свято, а привід замислитися над проблемою, актуальною для всього світу.

Біорізноманіття – це поняття, яке об’єднує всі організми, види та популяції, генетичні варіації, комплексні сукупності спільнот та екосистем, а також їх зв’язки з навколишнім середовищем. Саме воно є основою життя на планеті, тому його збереження є обов’язковою умовою для існування людини.

Спочатку відзначати  International Biological Diversity Day планувалося 29 грудня, коли вступила в силу Конвенція з біологічного різноманіття. Проте згодом, у 2000-му році було обрано іншу дату – 22 травня. Конвенція про біологічне різноманіття – це міжнародна угода, укладена задля сприяння збереженню та раціональному використанню запасів біорізноманіття на генетичному, видовому, екосистемному рівнях та його вигод на справедливій та рівноправній основі.

Першочерговою причиною виснаження компонентів біорізноманіття є активна діяльність людини. Всесвітній союз охорони природи окреслив сім факторів, які сприяють втраті біологічного різноманіття:

⛔️втрата та фрагментація природного середовища;

⛔️конкуренція з боку інвазивних видів;

⛔️забруднення навколишнього середовища;

⛔️глобальні кліматичні зміни;

⛔️опустелювання;

⛔️зростання чисельності населення і надмірне споживання ресурсів;

⛔️нераціональне використання природних ресурсів.

Протягом останніх 400 років планета втратила біля 100 видів лише хребетних тварин. На теперішній  час приблизно 22 тисячі видів рослин і тварин знаходяться на межі зникнення.

В Україні внаслідок нераціонального господарювання протягом останніх 100 років відбулися суттєві зміни ландшафтів та середовищ існування. Значно скоротилась площа природних угруповань – до 29%, в тому числі, лісів — до 14,3%. Фіксується антропогенне забруднення значних територій важкими металами, радіонуклідами, стійкими органічними сполуками. Тому саме зараз кожен українець має докласти максимум зусиль, щоб зберегти природні скарби, які ще залишилися недоторканими! І основний інструмент для цього – заповідна справа.

Збереження навколишнього природного середовища, гуманне ставлення до тварин, раціональне використання ресурсів є ознаками цивілізованого суспільства, основою духовного і фізичного здоров’я громадян. Закликаємо пам’ятати про це кожної хвилини, а не лише у день біорізноманіття!