8 травня – Всесвітній день мігруючих птахів (World Migratory Bird Day)

Головна мета цієї дати – розповсюдити серед широких ланок громадськості інформацію про необхідність охорони перелітних птахів та середовища їх безпосереднього проживання.

Всесвітній день мігруючих птахів проходить під егідою Конвенції по мігруючих видах (КМВ) і Африкансько-Азіатського угоди по мігруючих птахах (АЕВА). Ці обидві міжнародні угоди є частиною Екологічної програми ООН (ЮНЕП). З 2018 року відзначення Всесвітнього дня мігруючих птахів мають організовуватися двічі на рік, у другу суботу травня та жовтня і, крім того, протягом року, коли мігруючі види птахів присутні у певній місцевості.

Щорічно приблизно 5 мільярдів суходільних птахів мігрує з Європи до Азії і Африки. Ще більше мігрує птахів у інших частинах світу. А один з найдовших перельотів без зупинки здійснюють грицики малі з Аляски. Тільки уявіть, його довжина близько 7 тисяч кілометрів! Під час довгої подорожі дуже важливо забезпечити птахам місця для безпечного відпочинку та годівлі. На жаль, таких місць стає дедалі менше, тому міграційні маршрути стають складнішими, і частина птахів просто не можуть їх подолати.

При цьому птахи відіграють важливу роль у природі та житті людини. В природних умовах існують складні взаємозв’язки між птахами й рослинами, з одного боку, та між птахами й іншими тваринами — з іншого. Завдяки діяльності мігруючих птахів підтримується баланс екосистеми в цілому. Міграція птахів є одним з індикаторів біорізноманіття, здоров’я екосистеми, змін клімату. І тільки спільні зусилля держави, вчених, працівників природоохоронних організацій, юних натуралістів, всіх любителів природи дозволять зберегти довкілля.