26 КВІТНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ЖЕРТВ РАДІАЦІЙНИХ АВАРІЙ І КАТАСТРОФ

Сьогодні весь світ схиляє голову з нагоди 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи. Ця дата затверджена у грудні 2003 року Генеральною Асамблеєю ООН за ініціативи України, Російської Федерації та Білорусі – країн, що найбільше постраждали через фатальний вибух.

Для колективу Чорнобильської АЕС 26 квітня 1986 року стало найдраматичнішим днем в історії підприємства. Чорнобильська АЕС – первісток атомної енергетики України, її гордість, стала символом найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Потужний вибух, еквівалентний 500 хіросімським бомбам, змінив життя мільйонів людей.

За даними Міжнародної програми Всесвітньої організації охорони здоров’я у ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи брали участь 800 000 чоловік і серед них – весь персонал Чорнобильської АЕС. Всього ж в Україні від Чорнобильської катастрофи постраждало більше 3 мільйонів людей, 90 000 було переселено із забруднених територій.

Ліквідація наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – інтернаціональний подвиг, символ мужності і єднання людей перед лихом. На ліквідації було задіяно 40 міністерств і відомств колишнього Радянського Союзу. Вартість лише консервації четвертого енергоблоку та будівництва об’єкта «Укриття» склала 6 млрд. доларів США.

Ми завжди будемо пам’ятати людей, які загинули під час ліквідації наслідків однієї з найстрашніших у світі катастроф.