17 квітня – Всеукраїнський День довкілля

Цю дату українці традиційно відзначають з 1999 року кожної третьої суботи квітня. Свято започатковане завдяки Всеукраїнській акції «Дерево – Життя». Цього дня, а також тиждень-два напередодні та після проводять заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища – очищення водних джерел, збереження заповідних об’єктів, поширення екологічних знань. Безліч людей долучаються до цих заходів кожного року, і це є доказом того, що українське суспільство виявляє зацікавленість до розв’язання екологічних проблем.

На жаль, сьогоднішній стан навколишнього природного середовища залишає бажати кращого. Чи знаєте ви, що всього один середньостатистичний автомобіль виробляє понад 0,5 кілограмів газоподібних відходів кожні 35 кілометрів шляху, а всього чотирьох літрів машинного мастила вистачить, щоб понад 4 мільйони літрів чистої питної води стали непридатними для вживання?

Виробництво металу є джерелом 6% всієї емісії вуглекислого газу в атмосферу нашої планети, а на пересилку спаму щорічно витрачається 33 мільярди кВт/год електроенергії, що супроводжується викидом в атмосферу близько 17 мільйонів тонн вуглекислого газу (як три мільйони автомобілів). Такої кількості електроенергії достатньо для електропостачання 2,4 мільйона будинків. І це лише декілька фактів сумної статистики.

Колектив РЛП «Краматорський» вітає з професійним святом колег, які присвятили своє життя природоохоронній діяльності! Бажаємо терпіння та натхнення, добробуту та процвітання, мирного неба та всебічної допомоги з боку громадськості та влади! Закликаємо кожного українця не залишатися байдужими до стану природи. Дуже просто не смітити у лісі, залишити рідкісну рослину у середовищі її існування, вимкнути зайве світло, пройтися пішки, коли є час, купити одну якісну річ замість десяти яскравих «одноднівок». Такі, здавалося б, нескладні кроки дозволять суттєво покращити якість життя у майбутньому. І це – відповідальність кожного з нас. Зі святом!