Інспектори Парку ліквідували пожежу поблизу Малотаранівського водоймища

Пожежу легше попередити, аніж здолати. На жаль, не всі усвідомлюють цей простий факт. Саме тому вже на початку весни інспектори служби державної охорони природно-заповідного фонду РЛП «Краматорський» готуються до пожежонебезпечного періоду. Площа Парку, яка підлягає охороні з боку держави, становить 2247,82 га. Для нагляду за територією інспекторами Парку щоденно проводяться рейди по виявленню порушників правил пожежної безпеки.

28 березня 2021 року інспектори служби державної охорони РЛП «Краматорський» зіткнулися з черговим випадком недбалого поводження з вогнем. На межі ділянки № 3 «Комишуваха» поблизу Малотаранівського водоймища невідомими особами було здійснено підпал очерету. Інспектори Парку оперативно відреагували на цей випадок, і пожежу вдалось подолати з мінімальними збитками для природи завдяки комплексу первинного пожежогасіння, придбаному за сприяння керівництва Донецької обласної державної адміністрації. Це обладнання багато разів ставало у пригоді, дозволяючи зупинити вогонь або локалізувати його до приїзду співробітників служби ДСНС України, з якою Парк плідно співпрацює в рамках природоохоронної діяльності.

Можна наводити багато аргументів проти безглуздого, позазаконного і варварського звичаю палити навесні суху торішню траву, стерню, очерети на берегах водойм. І жодного – «за». Однак, не зважаючи на безліч попереджень, профілактичну та інформаційну роботу екологів, а також штрафи, щороку на Донеччині ми бачимо палаючі луки, ліси та береги річок, що завдає великої шкоди довкіллю. Нагадуємо, що спалювати суху рослинність заборонено й відповідно до чинного законодавства. Згідно ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за несанкціоноване випалювання сухої природної рослинності винні особи будуть притягнуті до адміністративної відповідальності!