10 грудня – Міжнародний день прав тварин

Міжнародний день прав тварин відзначається щороку 10 грудня, в один день з Міжнародним днем прав людини. Ця дата започаткована 1998 року – у 50-ту річницю підписання Декларації прав людини. Вона об’єднує всіх, хто виступає на захист тварин і проти їх вбивства заради м’яса, хутра, дослідів та розваг.

Всесвітня декларація прав тварин заснована на Всесвітній декларації прав людини, прийнятій Генеральною асамблеєю ООН 10 грудня 1948 року, та має на меті припинення експлуатації та вбивства тварин. В Україні Міжнародний день захисту прав тварин відзначається зоозахисними організаціями, починаючи з 2010 р.

Необхідність захищати права тварин в Україні обґрунтована Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Документ покликаний не тільки захищати тварин від страждань, а й зміцнювати моральність та гуманність у суспільстві.

Одним з таких прав, який бере під захист цей Закон, є захист тварин від жорстокого поводження з боку людини. Законодавство забороняє нацьковувати тварин одна на одну, використовувати для їх умертвіння отрути, бити тварин, полювати на вагітних самок. Іншим законодавчим актом, який захищає права не тільки видів, але й окремих тварин, є Закон України «Про Червону книгу України». Він відстоює право на існування рідкісних видів тварин, а також права індивідуальних рідкісних тварин на життя і свободу.