1 вересня — День пам’яті видів, винищених людиною

Для більшості громадян нашою країни 1 вересня – День знань. Але екологи сьогодні відзначають інше «свято» – День пам’яті видів, винищених людиною. Саме сьогодні у далекому 1914 році в зоопарку м. Цинцинаті, США, помер останній мандрівний голуб – наймасовіший вид тварин серед коли-небудь знищених людиною.

Саме сьогодні ми вимушені згадати та донести до широких ланок суспільства по те, що кожна, зі звичних, на перший погляд, тварин, яких ми, не замислюючись, експлуатуємо, місця звичного існування котрих знищуємо, вже завтра можуть додатись до чорного списку назавжди зниклих видів.

…індійський гепард, аральський осетр-шип, аральский лосось, європейский тарпан, південно-африканська зебра квагга, безкрила гагарка, мандрівний голуб, каролінський папуга, білодзьобий дятел, еськімоський кроншнеп, європейскі ібіс, гірський козел та серна, дронт, стеллерова корова, гігантський страус эпіорніс, страус моа, європейський лев, печерний ведмідь, печерний лев, волохатий носоріг, мамут… останнього уралського тигра було вбито в кінці 1950-х, у 1970-і були – останні білі аравійські антилопи…

Деякі зі згаданих братів наших менших колись мешкали і на території України. Просто подивіться на повідомлення в стрічці щодо скорочення чисельності лося, неможливості оцінити кількість ведмедя та рисі, дописи науковців, яким вдалося зафиксувати колись типових для Донеччини видів. Основною причиною такого стану речей є антропогенні чинники – людина намагається освоїти якомога більше територій задля своїх потреб, не усвідомлюючи, що природні екосистеми необхідні задля підтримання екологічного балансу на Планеті.

Ми закликаємо замислитися над цією проблемою та подивитися на кожен свій крок з нового ракурсу – кожен може посприяти припиненню процесів знищення видів. Відмовитися від полювання, не рвати весняні квіти, не чіпати змій та інших тварин, які здаються небезпечними, оминати гніздівлі птахів, не палити стерню, що є осередком для розмноження безлічі дрібних тваринок та комах – це так просто. Давайте разом попіклуємося про збереження природи Донеччини!