22 СЕРПНЯ – ДЕНЬ ЕКОЛОГІЧНОГО БОРГУ

Екологічний закон обмеженності природних ресурсів каже нам, що жоден з ресурсів не є невичерпним. Це твердження ґрунтується на тому факті, що сама наша планета являє собою природним чином обмежене ціле, всередені якого не можуть існувати безкінечні частини. Таким чином, термін «невичерпні природні ресурси» – не більш, ніж відносне поняття, що виникло на базі іллюзії, створеної здатністью деяких ресурсів відтворюватися швидше, ніж відбувається їхнє споживання.

Яскравим прикладом цього може стати сонячна енергія, яка є практично невичерпним джерелом живлення. Але то є оманою, бо у цьому ствердженні не враховані обмеження, присутні в енергетиці біосфери. В результаті антопогенних змін вона перенасичується зайвою, шкідливою енергією, що загрожує людству серьйозними наслідками.

За даними аналітичного центру Global Footprint Network, у 2020 році День екологічного боргу Землі настає 22 серпня. Це означає, що саме на цей момент  людство спожило таку кількість природних ресурсів, яку планета буде відновлювати на протязі всього майбутнього року. Для кожної держави існує своя «святкова» дата. Наприклад, для України День екологічного боргу настав місяць тому – 24 липня. А Катар та Люксембург «живуть в кредит» ще з лютого.

Чим раніше в країні настає День екоборгу, тим більше ресурсів потрібно їй, щоб продовжувати жити, не змінюючи своїх звичок у напрямку раціонального природокористування. Але в нас вже немає можливості задіювати додаткові джерела для задовільнення потреб – їх просто немає. Тож, єдиий спосіб забезпечити сталий розвиток та ресурсну безеку людства у довгостроковій перспективі – переглянути існуючий та сфрмувати новий екологічний порядок денний як громадянам, так і урядам країн.

Заходи, що проходять у День екологічного боргу, мають на меті привернути увагу до найактуальнішої проблеми – наявності ресурсів, які повинні бути доступними кожному жителю планети задля забезпечення прав і свобод, що лягають в основу державності більшості країн світу.