В межах РЛП «Краматорський» знайдено півника солелюбного

Фахівець департаменту екології та природних ресурсів ДонОДА Андрій Зуяков та спеціалісти науково-дослідного відділу «РЛП «Краматорський» під час проведення планових досліджень ділянок парку зафіксували цвітіння рідкісного виду — півника солелюбного. Яскрава квітка занесена до регіонального списку рідкісних рослин Донеччини. В межах парку була знайдена тільки у далекому 2006 році у відділенні № 3 «Комишуваха», а цього разу заповідну рослину знайдено через 14 років на зовсім іншій ділянці № 1 «Біленьке» (на схилах крейдяних гір), де вона зафіксована вперше!

Рослина світлолюбна, хоча й переносить легкий затінок, проте при повному освітленні більш стійка до хвороб. Віддає перевагу плодючим, нейтральним або слаболужним, помірно зволоженим, добре дренованим ґрунтам. Переносить засолення ґрунту й літню посуху, але в таких випадках через низьку вологість повітря цвітіння може не відбутися. Зростає на степових схилах, солонцюватих болотах, вологих і солонцюватих луках. Квітне у травні-червні, плодоносить у липні-серпні. Розмножується вегетативно та насінням. Запилюється метеликами.

Ареал півників солелюбних простирається від півдня Східної Європи до Центральної Азії й Китаю.

На чисельність виду негативно впливають випасання худоби, збирання квітів для букетів, весняні пали, через це вона підлягає пильній охороні!