РЛП «Краматорський» провів міську акцію «Збережемо первоцвіти 2020»

4 березня відділ рекреації та екологічної освіти РЛП «Краматорський» спільно з учнями та вчителями міської ЗОШ №5 провів акцію «Збережемо первоцвіти 2020». Учасники вийшли на вулиці міста з метою розповісти громадянам про цінність первоцвітів для природи та шкоду, що може їй завдати знищення рослин. Також під час заходу провели соціальне опитування, намагаючись дізнатися, чи купують люди первоцвіти, як ставляться до зривання квітів та чи знають, яка відповідальність передбачена за це згідно чинного законодавства. Тішить, що серед 130 опитаних осіб лише 8 сказали, що не вбачають злочину в продажу первоцвітів, а 4 – що немає нічного поганого в тому, щоби зібрати собі букетик пролісок в лісі. А от про відповідальність, що настає у випадку викриття факту незаконного збору або продажу первоцвітів знають лише 37 осіб, що свідчить про недостатню обізнаність громадськості в цьому питанні.

Нагадуємо! За незаконне придбання та збут об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України, передбачений штраф в розмірі від 510 до 1700 гривень з конфіскацією квітів. За збір рідкісних квітів в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду передбачено накладення штрафу в розмірі від 1700 до 3 655 гривень з конфіскацією рослин.

Якщо Ви виявили порушення закону — знищення природної популяції первоцвітів, зривання їх на букети або продаж — негайно звертайтеся на гарячу лінію державної екологічної інспекції Донецької області за номером (06264) 7-02-55!