Непомітні та небезпечні: кліщі

В Донецькій області найбільшої активності кліщі набувають у травні-червні та серпні-жовтні. Через малі розміри – понад 0,5-11 мм – більшість видів цих тварин залишаються непомітними для людини. Але шкода, яку вони заподіюють, може бути доволі великою.

Особливо небезпечні кліщі родини іксодових — так звані «енцефалітні кліщі». Здебільшого їх можна зустріти у лісі, на луках, пасовищах. Але в останні роки все більше особин оселяються в у скверах та паркових зонах міст.

Іксодові кліщі нападають на всіх стадіях розвитку. Але стратегія атаки залежить від виду: луговий кліщ буде рухатися у напрямку вибраної жертви, а лісовий кліщ частіше всього буде очікувати свою жертву десь на траві, на кущах чи гілках дерев.

Кліщі є переносниками тяжких захворювань. Це вірусний кліщовий енцефаліт, хвороба Лайма (бореліоз), туляремія, геморагічні лихоманки та інші. Від хворої людини до здорової збудники цих захворювань не передаються.

Блукаюча еритема, підвищення температури, почервоніння на шкірі. Коли кліщ присмоктується, він не викликає ні свербіння, ні болісних відчуттів, тільки через добу, коли починається запалення на шкірі, людина може його самостійно виявити.

Щоб уникнути негативних наслідків, намагайтеся обминати місця скупчення кліщів, вдягайте одежу без візерунків світлого кольору (на ній добре помітно комах). Бажано, щоб одяг був з довгими рукавами, а між взуттям та нижнім краєм штанів не було проміжків. Голову також обов’язково захищати.

Для того, щоб голівка не залишилась в тілі, треба знімати кліща не ривком, а поступово, витягуючи його з тіла. Якщо ж це сталося, то необхідно цю ділянку обробити антисептиком та видалити рештки кліща. Якщо самопочуття погіршилося, зверніться до лікаря.