Поради щодо перевозки рептилій

Поточний з наших нарисів про транспортування домашніх улюбленців, який може бути досить актуальним у теперішній час, присвячений рептиліям – зміям, ящіркам та черепахам, яких усе частіше утримують як домашніх улюбленців. Звичайно, досвідчені утримувачі екзотики таких роз’яснень не потребують, текст написаний для тих, хто завів таку симпатичну тваринку як любитель, та не хоче з нею розставатися навіть у цей скрутний час, але при цьому не має досвіду з її транспортування.

Звісно, такі домашні улюбленці, загалом, набагато більш зручні у транспортуванні ніж собаки та коти, вони, будучи правильно запаковані, звичайно не доставляють ніяких незручностей, та зовсім непомітні у поклажі, що досить важливо у громадському транспорті, зважаючи на можливу негативну, а то й неадекватну реакцію деяких людей на таких «попутників».

Основні фактори, на які треба у першу чергу звернути увагу при короткочасному транспортуванню рептилій – це температура, а також запобігання травмуванням тварин та їх втечі.

Щодо першого – на теперішній час, незважаючи на загальне похолодання, в Україні вже встановився температурний режим, який дозволяє транспортувати більшість рептилій без спеціального обігріву, короткочасне перебування  при температурі близько 10-15 градусів не нанесе фатальної шкоди здоров’ю звичайно утримуваних любителями видів. Але, при необхідності та за можливості, добре сховати тару з улюбленцем під верхній одяг.

Перевезення таких тварин, в ідеалі, робиться «на голодний шлунок». Звичайно, ні про яке годування в дорозі також не йдеться.

Звичайна зручна й надійна тара для перевезення змій – мішок з щільної, але «дихаючої» тканини відповідного розміру. У крайньому разі у нагоді стане наволочка від подушки. Не слід покладатися на рюкзаки та інші звичайні побутові валізи з зав’язками або «змійками». Дуже ненадійними є «плетені» мішки. Спеціально виготовлені мішки для змій робляться досить глибокими порівняно з діаметром горловини – це заважає рухливій тварині намагатися вискакувати з нього при пересадці. Зрозуміло, що горловини мають бути надійно зав’язані (в ідеалі – закручена джгутом верхня частина мішка згинається навпіл і перев’язується мотузкою. При цьому треба уважно стежити, щоб у зону зав’язки не потрапила голова змії). Мішок, звичайно, треба перевірити на цілісність, особливо по швах. Нижні кутки, знов-таки, в ідеалі, повинні бути прошиті або прострочені по діагоналі. Усе це до того, що навіть не дуже сильна змія, особливо у невеличкому мішку, пручаючись, упирається тілом об нього зсередини, та може натиском голови розтягнути ненадійний шов, у першу чергу у кутку.

У мішок для відносно невеликих змій можна насипати опилків – на випадок дефекації та для запобігання механічних травм.

Мішок із зміями, якщо Вам потрібно скрити його від непрошеного ока, нескладно заховати у багажу, стежачи, щоб на нього якомога менше давили сусідні предмети  та залишався доступ до вентиляції. Відносно невеликий мішок доцільно додатково покласти до жорсткої тари, наприклад, якої-небудь коробки, але це помітно збільшить об’єм, що не завжди зручно. Зовсім невеличких тваринок добре перевозити у пластикових харчових контейнерах з отворами для дихання та наповнювачем, наприклад, з зім’ятого паперу, які щільно та дуже зручно зачиняються штатним способом, але для надійності доцільно прихопити кришку скотчем.

Усе вищевказане в цілому актуальне і для транспортування різноманітних екзотичних ящірок, що часто утримуються у неволі, з урахуванням того, що ящірки, як правило, більш уразливі в плані травматичності (ноги, особливо пальці, ламкі хвости), і на її унеможливлення треба звернути додаткову увагу. Також при перевезенні ящірок більше уваги треба звертати на вентиляцію тари. Невеликих особин доцільніше перевозити просто у пластикових харчових контейнерах, обладнаних отворами, достатніми до дихання. У контейнер можна покласти поролоновий або подібний килимок. Звичайно, ніяких твердих предметів, які могли би соватися по об’єму, навіть поїлок, вода з яких усе одно розіллється, бути не повинно. Усе це ж саме у повній мірі торкається перевезення невеликих черепах – як наземних, так і водяних.