21 квітня – Всесвітній день міграції риб

Цей день був запропонований рядом значущих природоохоронних організацій, в тому числі Міжнародним союзом охорони природи (IUCN), і був підтриманий у всьому світі. Головна мета цього заходу – нагадати людству про цінність та важливість збереження водних екосистем, як місця існування для тих видів риб, що здійснюють міграції річковими системами до моря, і у зворотньому напрямку. Масові міграції здійснюються в нерестовий період з метою досягнення місць розмноження. Але нажаль, для багатьох видів риб, людська діяльність унеможливлює досягнення кінцевого пункту свого маршруту: побудовані греблі, порушені ділянки річок, надмірний вилов протягом багатьох років, призвели до того, що чисельність цих видів різко зменшується, багато з них знаходяться під загрозою повного зникнення.

Міграції на далекі відстані здійснюють представники родин Осетрові Acipenseridae, Вугреві Anguillidae, Лососеві Salmonidae – вони належать до прохідних видів.

Прохідні риби частину свого циклу проводять в морі, а частину – в річках, що до нього впадають, до них належить незначна частина іхтіофауни України. Прохідні види поділяють на анадромні та катадромні. Анадромні – під час нересту переміщуються в річки. В Азовському морі типовими представниками цієї групи є риби родини Осетрові, але нажаль, майже всі вони знаходяться на межі зникнення (білуга Huso huso, осетер руський Acipenser gueldenstaedtii, севрюга Acipenser stellatus), а деякі зовсім зникли (шип Acipenser nudiventris ). Катадромні види, навпаки, здійснюють нерестові міграції з річок до моря. Єдиним катадромним видом української фауни є вугор європейський Anguilla anguilla.

То ж сподіваємося, що Всесвітній день міграції риб відіграє свою роль у збереженні водних екосистем та пов’язаною з ними іхтіофауною.